Apartments Waterland

Sfeervolle appartementen

Monumentaal Marken

In de dertiende eeuw vestigden zich monniken van het klooster Mariëngaarde uit Friesland op het eiland. Hun voornaamste middelen van bestaan waren landbouw en veeteelt. Om zich te beschermen tegen het water werden er dijken rond het eiland aangelegd en werden de woningen op verhogingen gebouwd. In de veertiende eeuw waren er regelmatig dijkdoorbraken, waardoor het zoute water weer vrij spel kreeg. De inwoners van Marken gingen zich toeleggen op visserij, maar de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 betekende een eind aan deze bron van inkomsten.

Opvallende klederdracht

Al meer dan een eeuw is het voormalige vissersdorp een belangrijke toeristische trekpleister. De opvallende klederdracht heeft daaraan bijgedragen, maar ook de karakteristieke houten huizen op palen en de werven, kunstmatige verhogingen, waarop werd gewoond. Tegenwoordig zijn er nog vijftien werven, waarvan er twaalf bewoond zijn. Hier staan de kleine, eenvoudige houten huisjes veelal dicht tegen elkaar geplaatst. Wandel over de werven tussen de houten huizen, over ophaalbruggen en door smalle steegjes, het geeft u het idee terug te zijn in de tijd!

Bezoek het Marker museum

Het museum is gehuisvest in zes historische woningen in het oude centrum. Eén deel heeft zijn oorspronkelijke indeling behouden en is ingericht zoals een Marker vissersfamilie er tot circa 1932 woonde. Typisch Marker elementen zijn de ‘gewitwaterde’ wanden, behangen met bordjes en prenten, de spanen dozen waarin klederdrachtonderdelen werden bewaard, het open vuur, de regenwaterbak, de bedstee en de beschilderde kasten. Daarnaast vindt u er een textielcollectie, een unieke verzameling van Marker klederdrachten, schilderijen van Reinier Peijnenburg en schilderwerk van Jan Moenis, zoals kappendozen, klompen en schoolborden.

In Marken zal u ook in de Havenbuurt de meeste restaurants vinden. Voor een kroegentocht leent dit dorp zich niet echt.