Apartments Waterland

Sfeervolle appartementen

Druk en authentiek Volendam

Net als Marken is Volendam een ‘moetertje’ als het gaat om oud-Hollands vermaak. De Dijk met zijn vele snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes, waar honderden toeristen dagelijks genieten van de authentieke sfeer en het uitzicht op de haven en het water. Het Doolhof waar men zich opeens in stille straatjes honderd jaar terug waant en de bootjes die af en aan varen naar het afgelegen Marken.

De parel van de Zuiderzee

Volendam is niet voor niets een dorp dat vanaf 1880 door beroemde schilders werd bezocht en vereeuwigd. Niet voor niets werd het bezongen als ‘de parel van de Zuiderzee’, niet voor niets is het de naam die wereldwijd tot de verbeelding van miljoenen toeristen spreekt.

Volendams Museum

In het Volendams Museum ziet u hoe er aan het eind van de 19e eeuw en in de eerste vijftig jaar van de 20e eeuw werd gewerkt en geleefd. U ziet er het dorp grote bekendheid verwierf dankzij de vele kunstenaars, schilders en tekenaars die er kwamen en hun schilderijen en tekeningen over de wereld verspreidden. U vindt er tevens een expositie van de Volendamse en nationale klederdracht en sieraden; tekeningen, sculpturen, aardewerk, foto’s en ansichtkaarten; literaire en muzikale kunstvormen; waarheidsgetrouwe oude interieurs; een tentoonstelling van de visserij met zijn nevenbedrijven; en ten slotte ziet u er uitingen van volkskunst en huisvlijt.

Palingsound is muziekgeschiedenis

Het woord ‘palingsound’ werd geïntroduceerd door diskjockey Joost den Draaijer en is sindsdien een bekend begrip. Het staat voor een klassieke, typisch Nederlandse stijl in de popmuziek, voortgekomen uit diverse succesvolle Volendammer formaties. De verwijzing naar paling slaat aan de ene kant op de vis en anderzijds op de enigszins gladde muziek. Bekende vertegenwoordigers van het genre zijn The Cats, BZN, Piet Veerman en Jan Keizer. Jan Smit, Nick & Simon en de 3J’s vormen de nieuwe generatie, maar scharen zichzelf niet onder de noemer Palingsound. In het Palingsoundmuseum vindt u een overzicht van 100 jaar Volendammer muziekgeschiedenis.

Uitgaan in Volendam

Uiteraard mag een bezoekje aan een viswinkel of –kraam voor een zalige haring of paling zeker niet ontbreken! Natuurlijk vindt u ook in Volendam vele cafés en restaurants. Vooral aan de haven is er volop keuze. Maar vraag het een lokale bewoner: hij of zij zal je met veel plezier de beste plek wijzen.